12.11.18

Святкуємо та пам'ятаємо


12 листопада 1990 року стало поворотним днем в світі інформаційних технологій та й і у всьому світі. Бо Тім Бернерс-Лі, консультант Європейської організації з ядерних досліджень, опублікував проект, який згодом отримав назву «Всесвітня павутина». WWW.
Як і багато відкриттів, все почалося з випадкового завдання. Щоб систематизувати інформацію і полегшити доступ до неї для колег-науковців, Тім Бернерс-Лі запропонував створити гіпертекстові документи і зв'язати їх між собою.
Для реалізації проекту він розробив ідентифікатор URI, протокол HTTP і мову гіпертекстової розмітки HTML. Більш того, він написав перший в світі сервер «httpd», створив перший браузер і перший веб-сайт.

Працював він в співавторстві з бельгійським дослідником Робертом Кайо.


Але не забуваємо того, що цьому передувало.  Починалася ідея павутини ще в далекому 1962 році з Джозефа Ліклайдера (Joseph Carl Robnett Licklider), що опублікував в 1962 році роботу «Galactic Network». Завдяки Ліклайдера з'явилася перша детально розроблена концепція комп'ютерної мережі. Браузер (Mosaic) від Марка Андріссен та багато іншого


Люди світ перевернули.



Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар